Wrocław, a meglepően jó város

Audrey faszipántos wrocławi tájékoztatója után egy újabb hős olvasónk - egykori wrocławi lakos - is összedobta meglátásait a középdöntő hátteréül szolgáló városról. Hétvári Dávid a facebookon létrehozott eseménynél is jelen van, kérdésekre valószínűleg szívesen válaszol. Innen is köszönjük neki mindezt. Wrocław idén Európa Kulturális Fővárosa, a hétvégén lesz az eseménysorozat megnyitója, szóval valószínűleg kulturális programokban is bővelkedni fog a hét, az erre is fogékonyak legnagyobb örömére. Illetve van még egy javasolt olvasmány Inkei Bence klaviatúrájából, ez pedig a VS.hu-n volt. Tájékozódjatok!

"Véleményem szerint kétféle ember van a világon: az egyik, amelyiknek fogalma sincs, milyen fantasztikusan jó hely Wrocław és a szerencsésebbek, akik már tapasztalták, hogy egy valódi kis drágakőről beszélünk a város tekintetében, amely még mindig ismeretlen az emberek többsége számára. Szóval röviden Wrocławról, magyarul Boroszló, németül Breslau, habár a német elnevezést szerencsés kerülni, mert nagyon érzékenyek rá lengyel testvéreink (a testvér megnevezés nem túlzás, a lengyelek többsége sokkal nyitottabbá válik az emberrel, ha meghallja a magyar vagy Budapest szót).


kép innen

Mint a Szilézia régió „fővárosa”, Wrocław esetében, bár egy régi történelmi városról beszélünk, ennek ellenére az odautazók egy nagyon fiatalos, pörgős a 21.-ik század minden elvárható kritériumának megfelelő várost ismerhetnek meg benne. A város szíve és egyben központja a Rynek (így nevezik a lengyelek a főteret, érdemes megjegyezni a szót, mert ha útbaigazítást kérünk, ezt mindenki ismerni fogja), ez a gdanks-i túrázóknak már ismerős lesz, mert ez a főtér is hasonló színes házakkal van körbe véve, mint az északi város főtere. A főtér mellett sok egyéb látnivaló is van. Tudni kell, hogy Wrocławot a hidak városának is hívják. Egyszerűen a városban sétálva elkerülhetetlen, hogy hidakba ne botoljon az ember. Vannak itt kicsi hidak, nagy hidak, sétáló hidak, forgalmi hidak és különböző színekben pompázó hidak. Elképesztően sok híd van, azonban sajnos a szerelmesek hídjáról már eltávolították a szerelmes párok által felakasztgatott lakatokat, mert elkezdtek oxidálódni.

A különböző hidak megnézése mellett kedvelt turista-tevékenység a wrocław-i törpék felkutatása. A város különböző pontjain megtalálható törpe szobrok hajkurászása közben pedig élvezhető a város gyönyörű építészeti stílusa, továbbá a hatalmas templomok mellett érdemes megnézni a vásárcsarnokot (Hala targowa), japánkertet (ez mondjuk inkább tavasszal gyönyörű), az állatkertet, Hala Stulecia-t ahol a kézilabda meccseknek otthont adó aréna is megtalálható. Itt van korcsolyapálya is korcsolyabérlési lehetőséggel, aki esetleg szeretne a téli sportnak hódolni egy kicsit kikapcsolódás gyanánt. Ezen felül a városban van aquapark is alternatív kikapcsolódási lehetőségként. Aki sétálás helyett a valószínűsíthető hideg miatt inkább tömegközlekedéssel közlekedne, az villamossal és busszal viszonylag mindent könnyen elérhet. Egy jegy körülbelül 3 zlotyi. Fontos tudni, hogy a villamosok többségén van jegyautomata, ahol bankkártyával is lehet fizetni. Spórolás jegyében a lógás kivitelezhető, ritkán vannak ellenőrök a járműveken, bár azért ajánlatos magunknál tartani mindig pár jegyet szükség esetére. A gdanksi utazóknak írom, hogy szerencsére a vonatpályaudvar a városban helyezkedik el és villamossal körülbelül 15 perc alatt a belvárosban lehet lenni. A taxi általában nem drága, de megéri előre kialkudni a viteldíjat, így elkerülve a későbbi lehetséges vitákat.


kép innen

A városnézés után a Ryneken bárki találhat a maga számára megfelelő éttermet, bárt a meccsek előtti lazuláshoz vagy meccsek utáni magyar győzelmek ünnepléséhez. Természetesen az itt található szolgáltatóhelységek az átlagosnál drágábbak, de azért ne váci utcai árakban gondolkodjunk. Személyes véleményem alapján minden sörkedvelőnek le kell rónia a tiszteletét a Pies barban, ahol remek IPA sörök sokaságában válogathat a betévedő szomjas vendég (egy sör kb 9-10 zloty kb. 700 ft.). Minden sör mellé jár egy kis sörkorcsolya is, csak hogy tényleg minden rendben csússzon. Most mondanám, hogy a Pies bár után irány a Pierogarnia Stary Mylin étterem egy jó ebédért vagy vacsoráért, de ilyen hedonista ember még a hatosfal olvasói között sem lehet. Mert a Pierogarnia-ról azt érdemes tudni, hogy valószínűleg sehol máshol nem kaphat az ember akkora pierogikat mint ebben az étteremben. És ez nem vicc, tapasztalatból mondom, senki ne próbálkozzon meg ebben az étteremben pierogit rendelni, ha nem éhes, mert legalább olyan komoly problémákat fog okozni a felelőtlen egyénnek a 3 pierogi monstrum elfogyasztása, mint Nagy Laci lesáncolása egy kézimeccsen. Éttermek közül kiemelendő még a Kurna chata nevű vendéglátóhely közel a főtérhez. Áraiban nem túl drága, minőségben szerintem jó színvonalat képvisel, de vigyázat, a sajtlevesük függőséget okoz. Gyors ebédhez ajánlott a Basilia menzaszerű hely (ne magyar iskolai menzák színvonalára gondoljunk) a jogi egyetem mellett (kb. 5 percre a főtérhez). Ezen a helyen az ember válogathat a frissen készült húsok, halak, saláták és egyéb ételfajták közül. A végén lemérik és az alapján fizetünk. Mivel én az ottani jogi karon voltam erasmus hallgató, így gyakran fordultam meg ebben a kajáldában és bátran merem ajánlani mindenkinek, mert sokféle étel közül válogathat és ár-érték arányban nagyon jókat lehet itt enni (1000-1200 Ft-ért simán jól tud lakni még egy jó étvágyú ember is). Hasonló stílusú étterem a közelben a Multifood is, bár szerintem jóval kevesebb ott a választék. A legbátrabbak pedig kipróbálhatják a közelben levő Mis nevű lengyel kifőzdét, ahol viszont nagy hátrány, hogy csak lengyelül vannak kiírva az ételek, így a magyar ember számára szinte lehetetlenné téve a rendelést.


kép innen

Az esti programok esetében szerdánként és hétvégenként a főtéren és környékén clubok tömkelege várja a bulizni vágyó magyar szurkolókat. Kiemelendők az ulica Ruskán található szórakozóhelyek. Egyes helyeken van beugró, de általában maximum 10-15 zlotyi, a vodka és a sör se nagyon drága, 6-8 zlotyi egy korsó malátaszörp. A teljesség igénye nélkül pár, a fiatalok által gyakran látogatott szórakozóhely a belvárosban: El Mondo, Domowka, Daytona club. Azt tudni kell, hogy a lengyelek is nagyivók és ebből néha probléma is alakul a szórakozóhelyeken, szóval érdemes kerülni a vitás helyzeteket. Bár szerintem semmivel nem rosszabbak ezek a helyek, mint hasonló magyar szórakozóhelyek. Italkínálatban túlnyomó többségben van a vodka és a lengyel söröknél is érdemes figyelembe venni, hogy a többségük erősebb, mint a magyar sörök. Az általam ajánlott sörök a következők: Tyske, Zywiec, Lech, Okochin. 

Akik szeretnének a városon kívülre menni, azoknak ajánlanám Ksiaz várát, amely körülbelül 70 km-re van a várostól Szilézia gyönyörű erdős területén. Egy napi kirándulásnak ajánlhatom még Legnica és Klodzko városokat, ha valakiket érdekel, hogyan néznek ki a kisebb, vidéki jellegű lengyel városok. Viszont arra mindenkinek fel kell készülnie, hogy alapvetően hideg lesz a városokban, bár Gdanks után már kész felüdülés lesz Wrocławban sétálni az erős, szeles idő ellenére is."

Köszönjük szépen a fogódzkodókat, hajrá mogyorók!

Tegnap óta nyitva a jegyvásárlás Wrocławba, hogy meddig, az kiszámíthatatlan, de még mindig nem késő úgy dönteni, hogy beültök az autóba, és kijöttök a középdöntő meccseire szurkolni a magyaroknak!