Gdanskról, haladóknak

Ahogy azt már említettem, friss, ropogós információkhoz jutottunk az Eb. magyar vonatkozásnak hátteréül szolgáló városokról, Gdanskról és Boroszlóról, így előállunk egy sokkal kézzelfoghatóbb sportturistával először is azoknak, akik az északi várost válasszák január harmadik hetében otthonuknak. Illetve ugyanezeket az embereket kérjük arra, hogy csatlakozzanak ehhez az eseményhez, hátha valakin pont ez segít majd ott a messze távolban. 

Csurgó Péternek, Gdanskban élő olvasónknak nagyon köszönjük a hasznos támpontokat, melyeket a városól adott a személyes tapasztalatai alapján, ennek a kivonata következik Maria, a szállásadónk észevételeivel, tanácsaival összefűzve, illetve némi szemezgetés Magda Pluszewska ezzel kapcsolatos írásaiból

Időjárás

"A hideg van kijelentés megállja a helyét, legalábbis most, mivel szombat óta -10 fok van nappal és -15 éjszaka. Szerencsére mire elkezdődik az EB nem lesz ilyen hideg, de alapvető szépsége a gdanski időjárásnak, hogy többnyire fúj a szél. Ezt a tengernek köszönhetjük, és ez a hatás azt idézi elő, hogy ha a levegő -1 fokos, a szél hatására a "real feel" akkor is -5 lesz. Amúgy ezt a nagy hideget a helyiek sem értik, tavaly tényleg melegebb volt januárban."

- írja Péter, szóval ne viccelődjünk ezzel pajtikáim, mindenki ássa elő a sarkköri cumóját, különben befagy a popónk ott a Balti-tenger partján. 

Érkezés, közlekedés

Aki repcsivel érkezik - mint például mi, de olvasónk is jelezte, hogy ugyanúgy jönnek, mint mi, péntek este Varsó, szombat reggel onnan Gdansk - annak a 210-es buszt kell keresnie, az hoz be a belvárosba kb. fél órás menettek, illetve a taxi is megáll 50 zlotyi körül, ha Maria jól tudja. Márpedig miért ne tudná jól. A taxi tarifája amúgy este tíz után és hétvégéken 50%-os felárral működik, ezen majd nem kell meglepődni, illetve Maria azt is a lelkünkre kötötte, hogy ne intsünk el taxit az utcán, inkább hívjunk magunknak, mondjuk nem indokolta meg, de ő a Neptunt ajánlja ( (+48) 58 511 15 55). 

"Közlekedés szempontjából szerintem nagyon jól szituált a város. Van egy SKM nevű dolog, ami tulajdonképpen egy metrópótló városi vonat (ugyebár itt nehéz lenne a tenger miatt föld alatt utazni). A vonatok csúcsidőben 15 percenként jönnek és végigmennek a három városon, érintve az Óvárost és a fontosabb városrészeket. A másik a villamosvonalak, amit egyébként javasolni is tudok az Ergo megközelítéséhez! A jegyár 3 zloty egy útra. Itt egy link, itt lehet nézelődni tömegközlekedés ügyben: 
http://trojmiasto.jakdojade.pl "

Város, látnivalók

Itt mindenki egyetért, az Óvárossal kell kezdeni, a legtöbb megtekintésre alkalmas létesítmény ide van sűrítve ugyanis, mint amúgy minden valamirevaló európai városban. Ilyenkor mindig eszembe jut, amit Toronto városi sightseeing buszán tolt az idegenvezető, és hangosan röhögnöm kell. Ott a legrégebbi büszkeségek is valamikor az 1800-as évek végéről származnak, a mikrofonos csávó a felhőkarcolók tövében azt újságolta nagy lelkesen, hogy melyik monstrum hányadik emeleti éttermében jó a zaba, és hogy Brian Adamsnak hol volt lakása. Gondolom Gdanskban rávernek erre néhány plusz infóval és nyilván egy pár évszázaddal. 

Ezt itt nyilván érdemes böngészgetni, hiszen rengeteg szabadidőnk lesz helyben. Amiket kiemel pl. Maria, az a Długi Targ (Dlugi street), ez egy sétálóutca szerűség lehet, ha jól gondolom és az ulica Mariacka is hasonló lehet. Van valami Long Market, a városházán várostörténeti kiállítás van, csomó lehetőség van tehát a free time hasznos eltöltésére. 

"Látnivalók terén a fő attrakció az Óváros (Srodmiescie), ahol az általatok is említett északi típusú épületeket találjuk. A romantikát fokozza, hogy a Motlava és a Visztula itt folyik bele a tengerbe. Emellett a város nevezetességei közé tartozik a "European Solidarity Center", ami a lengyel rendszerváltást kirobbantó kikötői sztrájknak állít emléket, maga a tengerpart meg egy csomó szebbnél szebb templom és katedrális, hiszen ne feledjük, az ország erősen vallásos. Amúgy a Tripadvisor TOP 10-es listájából hat az Óvárosban van. Jelenleg óriási fejlődésen megy keresztül Gdansk, rengeteg multi költözteti ide a szolgáltató-központját, emiatt nagyon sok irodaépületet lehet látni a városban."

- erősíti meg Péter is a látnivalók fontossági sorrendjét, majd a szórákozási lehetőségekkel kapcsolatban így folytatja:

Azért nem szabad elmenni szó nélkül Sopot mellett sem - Sopot körülbelül olyan, mint a "pomerániai Siófok":) - a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ősztől-tavaszig csak péntek-szombat este, nyáron minden este tele van a város leghíresebb utcája fiatalokkal és részegekkel. Természetesen a Montecasino utca erre van berendezkedve, egymás hegyén-hátán vannak a kocsmák, az éttermek és a klubok. Ahogy Ti is írtátok, a három város (Gdansk-Sopot-Gdynia) tulajdonképpen egymás szájába épült, ezért is nevezik Trojmiasto-nak (Hármasváros) őket. De szórakozás szempontjából az Óvárost is ajánlom, például van egy kávézó, aminek magyar tulaja van, bár ő keveset van benn. A kávé isteni, bár nem is olcsó. http://retro.gda.pl/english/ , de amúgy is rengeteg vendéglátóegység van. A teljesség igénye nélkül:
https://www.facebook.com/pijalniawodkiipiwagdansk
https://www.facebook.com/JozefK
https://www.facebook.com/klubparlament

Kaják, árak

Azt már írtuk mi is, hogy Lengyelrszág szemmel láthatólag olcsóbb árakon pöfög, mint kis hazánk, ezt most Péter is megerősíti.

"Az éttermek között is lehet olyat találni, ami nagyon jó áron kínál nagyon jó kaját. A sör finom, és abszolút nem drága (azért tegyük hozzá, hogy iszákos nemzetről beszélünk :)), és ami a legjobb benne, hogy ellentétben a magyar szokással, miszerint egyre kisebbek a dobozok, itt az 5,5 dl a divat. Amúgy itt is beindult a közelmúltban a kisebb sörfőzdék fellendülése. 

Levesek szempontjából, ami szerintem nagyon király és ajánlom is, az a zurek. Ez egy kovásszal savanyított leves, amiben szalonna vagy kolbász, krumpli és főtt tojás található. Van még olyan, hogy borscs, ami majdnem ugyanaz mint az oroszoknál (állítólag), céklaleves. Főételek terén, ami szerintem említésre méltó az a pierog vagy pirog, ami egy hússal vagy zöldségekkel töltött tésztatáska tulajdonképpen. Van belőle édes verzió is. Aztán van a bigos, húsos káposzta, elég nehéz kaja. Lengyelországban is megtalálható a rántott hús, valamint a kijevi pulykamell, mindkettő elég kedvelt. Alapvető élelmiszer a kolbász is, de itt nem raknak bele annyi paprikát, emiatt elég halovány a színe. Ami vicces, hogy itt gulasz-nak hívják az otthoni pörköltet, ez okozhat félreértéseket. Gdansk-ban, a tenger közelsége miatt, elég sok helyen lehet halat is enni, illetve a boltokban is van ezerféle.

Sajnos nem sok éttermet ismerek, sőt visszajárós helyem nem is nagyon van. Amiről 100%-ig állítom, hogy jó, az a Pierogarnia Mandu, viszont ide többnyire foglalás szükséges, mert nagyon népszerű hely."

Maria ehez még hozzáteszi saját kedvenc éttermeit, a Gdański Bowket (Długie Pobrzeże 11), Pierogarnia pod dzikiem-t (Piwna Street), Gdańskát ( ul. Św. Ducha), azt hiszem lesz időnk párat kipróbálni. 

Nos kb. ennyi, ha valakinek kérdése, észrevétele, problémája van a várossal kapcsolatban, az esemény facebook oldalán van lehetőség kommunikálni, persze csak ha minden érintett használjais arra. 

Viszlát Gdanskban!

Ui.: Ha van olvasónk, aki Wroclawban tengeti a mindennapjait, vagy csak ismer valakit, aki ott tolja, az ne szégyeljen jelentkezni, és valami hasonlót összerittyenteni róla. Nyakpánttal tudjuk jutalmazni a szorgalmat.