Riviéra a 'la France

Nem mondhatnám, hogy ebbe a desztinációba irányulóan annyi szerencsés és/vagy győztes túrán vettem volna részt - sőt, kb. mint Löwenben -, de valahogy mégsem ment el teljesen a kedvem tőle. Valószínűleg a táj szépsége és a tenger közelsége ejtett rabul egy életre, de így legalább őszintén tudom ajánlani mindenkinek. Nem tehetek róla, nagy liblingem a Földközi-tenger a sziklás partjaival és a maga egyedülállóan érdekes növényzetével. Mondjuk nem pont most ajánlom, mert engem eléggé falhoz vág, ami Európában zajlik jelenleg, úgyhogy tiszta szívvel nem tudok senkit sportturistáskodásra biztatni még akkor sem, ha tudom, hogy ezzel ők nyernek. Mármint a bennünk félelmet kelteni akaró gyökerek. Mióta gyermekem van, úgy érzem, az ilyesmi egyszerűen nem éri meg a kockázatot. Ennyi ez. De akiben nincs ilyen gát, az nyugodtan vegye célba a franszóá riviéra pofás városát a világ legrusnyább mintájú és színvilágú arénájával a háttérben, ahol A/4-es jegyeket osztogatnak, és a helyi Mosonyi a mikrofonjába egész meccsen át ordíthat. Tanulságul szolgáljon még, hogy bármilyen csudás pálmasor látványát el lehet cseszni ízléstelen színválasztással. Ez az egyébként faszipántos város nem más, mint Montpellier, és ami amúgy francia viszonylatban nagyon tetszett benne, az az volt, hogy az utolsó polcpakoló kiscsávó is tudta, hogy délután meccs lesz. Nem kellett magyaráznunk, hogy mit keresünk itt, vagy hogy melyik ez a sportág, és ez jól esett.

Időjárás

Nézzünk rá a térképre, majd gondolkodjunk el. Montpellier 10 km-re van a Földközi-tengertől, kell még mást mondanom? Az éghajlatválasztó alagútból kiérve Genovától már fasza idő lesz, erre mindenki mérget vehet, de azért lecsekkoltam, 14-15 Celsius fok és túlnyomórészt napsütést ír a hétvégére. 

A város maga: Montpellier

Ami gugli nélkül is megmaradt az emlékezetemben az a sétány, a rendkívül magas boltívekre épült római kori vízvezeték, a botanikus kert, amely az ország legrégebbike, a diadalív, XIV. Lajosé, a fényes belváros, maga a növényzet, ami kellőképpen mediterrán ahhoz, hogy mindenki imádja, a franciásan helyes kis üzletek, ilyenek. Fincsi volt a kaja is, ami nem csiga volt és nem hal, bort még nem ittam akkoriban, pedig ez egy erőteljesen bortermelő vidék közepe, viszont mindenhol volt Heineken. Ennyi jutott hirtelen eszembe. Gugli hozzáteszi, hogy népességügyileg 260 ezres, ami bár ottani viszonylatban nem annyira tűnik soknak, de a nagyvárosias jellegét azért bőven megadja. Döbbenetesen régóta működik itt egyetem, több mint hét évszázada folyamatosan, állítólag Notradamus és Petrarca is ide járt. A környező dombvidékeken a bor alapanyaga mellett számos gyógynövényt termesztenek, ami a barátságos éghajlatnak köszönhetően egyáltalán nem csuda. A belvárost tényleg gyönyörű épületek alkotják, a főtéren az Opera hajol rá a szökőkútra, de a lejtős sétálóutca egyik vége felett terpesztő diadalívtől a másik oldali vasútállomásig bezárólag a buildingek valóban csodás látványt nyújtanak. Rá lehet csudálkozni a kis terekre, a pofás kis kiülőkre, franciás hóbortban díszített mindenre. Nekem tetszett, mondjuk nem igazán jut eszembe olyan település azon a vidéken, ami nem, talán Cannes a műmájerségével, de a többit lájkolom Antibestől kezdve Nizzán át Barcelonáig mindet. Mert ugye az sincs onnan már túl messze. 

Megközelítése, szállás, kaja

Sajnos tragikus, de tényleg. Szegedtől közúton bevállalhatatlanul messze van (1750 km), Veszprémtől is bazi soknak tűnt, főleg a lerobbanással, na de Szegedtől ez már egyáltalán nem vicces távolság. Nem is tudunk buszról illetve szervezetten kiutazókról, pedig azért meglehetősen fontos meccs lesz ez, még ha a Montpellier kicsit le is szakadt a középmezőnytől mostanra, és Simonet is kidőlt a héten. Ugyanakkor az életükért fognak menni hazai környezetben, pedig már Szegeden sem volt ellenük egyszerű az élet. Maradt tehát a légi közlekedés vagy Budapest-Párizs-Montpellier vagy Nizza/Barcelona, majd kocsibérlés, esetleg vonat, de ezek közül semelyik sem lesz olcsó mulatság. Wizzair Budapest-Barcelona szombat-hétfő viszonylatban 52ezer magyar pénz jelenleg, Ryanairrel ugyanaz már elérhető 40ezer környékén. Kocsibérlés három napra kijön olcsón, már ha nincsenek túl nagy igényeink, néztem egy Corsát, az például tízezerből megvan az adott időszakra. Szállás 10ezer/éj környékén kezdődik, ahogy az ezen a tájékon amúgy jellemző, és a kaja árában sincs sok meglepetés, ez Franciaország és a riviéra, mondjuk télen biztos lejjebb van a rezsi az átlagnál, de ez nem Lengyelország az idegenforgalom árképzésében, ezzel azért számolni lehet.

Park & Suites Arena, Montpellier 

Mióta megláttam, azóta hápogok azon, hogy az amúgy állítólag jó ízléssel rendelkező franciák hogyan voltak képesek egy ilyen remek adottságokkal rendelkező arénát így megcsúfolni, ahogy tették azzal a homlokzatra kiülő hányásmintás lila színnel. Sötétben, amikor kivilágítják, akkor már nem annyira szörnyű, de verőfényes, mediterrán napsütésben, miamis pálmafasorral az előterében annyira tájidegen, hogy az hihetetlen. És amúgy belseje sem kápráztatott el, hiába pont megfelelő méretű a lelátó, és meccsélvezeti szempontból is kellőképpen meredek a lelátó, úgy televágták sötét színekkel, hogy összenyom érzésre. Ok, abból ki lehet indulni, hogy nem kizárólag kézilabdára használják, rengeteg koncertnek ad hátteret, annak pedig biztos nem rossz ez. Hangulatra rendben van rémlik szurkolás is, az "álé, álé, Monpöllié, álé, álé, Montpöllié" rigmus például máig a fülemben cseng, viszont roppant dühítő, ahogy a mikrofonos csákkó a meccs részének képzelve magát állandóan belevonyít az ellenfél támadásaiba, és ahogy ezt az EHF ellenőrei évek óta elnézik nekik. Amikor utoljára voltunk, még nem volt kész a tömegközlekedés azon része, mellyel az Aréna megközelíthető, mostanra nyilván már megy. 

Meccsre pedig majd a szögedi különítmény hangol bővebben.