Alakulóban

Újfent el kellett hagyni Budapestet annak érdekében, hogy az FTC női kézilabda csapatát BL mérkőzésen láthassa az egyszerű halandó. Szerencsére a lányok győzelemmel kárpótolták a kiutazó drukkereket, méghozzá egy magabiztosabbnak mondható 9 gólos különbséggel. Ennek ellenére ez az írás nem hozsannázásról fog szólni, hanem megpróbálja helyén kezelni a tegnapi meccset, és kicsit felhívni a figyelmet néhány érdekességre.


Szóval megint ki kellett utazni. Ne értsétek félre, nem derogál nekem 50 kilométert levezetni/levonatozni/leautózni/lebuszozni. Egyszerűen csak hihetetlennek és igazából felháborítónak tartom, hogy míg fossuk ki a stadionokat mindenféle bohóc csapatnak (igen az MTK-ra gondolok, ahol kb. 200 néző volt szombaton a meccsen, és mindezt a magyar sajtó lehozta 1100-nak) addig Budapesten jelenleg 2 (!) csarnokban lehet BL mérkőzést játszani (Syma és az Aréna). Na mind1.

Szóval térjünk rá a meccsre. Már a bemelegítés alatt érezhető volt, hogy a lányok jó kedvűek, jót tett nekik az a múlt heti döntetlen Szkopjéban. Talán kicsit kilökte őket abból a mély gödörből, amibe bejátszották magukat Érden. A szokásos túlfeszült arcok helyett mosolygós, jókedvű embereket láttunk. A bemutatásra szerencsére megtelt a csarnok, és a szurkolók is elfoglalták a helyüket. Itt megjegyzem, kicsit izgultam, hogy idén is meglesz e az a pazar hangulat ami ez elmúlt években várta a csapatot, de szerencsére nem kellett csalódni. A meccs aztán szépen elkezdődött, pazar hangulatban, és ez végig így is maradt a sok ruszkik haza viszont nem kellett volna. A csajok hamar magabiztos előnyre tettek szert, amit az első félidő végéig megtartottak és 4 gólos előnnyel mentek be az öltözőbe. A második félidő elején lévő rövidzárlattól eltekintve nem nagyon volt probléma, 10 gól is volt közte, a végén egy időn túli hetesből kapott góllal aztán 32-23-ra, 9 góllal nyert a Fradi. Magába a meccs lefutásába, momentumaiba nem nagyon akarok most ennél jobban belemenni, mivel nagyon nem maradt meg egészében és nem is látom értelmét, hogy ezzel foglalkozzak. Sokkal inkább kiemelnék pár dolgot, ami vagy nagyon tetszett a mérkőzés alatt, vagy nagyon szúrta a szememet.

Zavaró. Kezdésként, hogy sok figyelmetlensége van a csapatnak, ami már a Vardar ellen is megvolt, és ott vereséget is érhetett volna. Az egyik ilyen nagyon szembetűnő, hogy kb. 4 lerohanásgólja volt csak a zöldeknek, de volt ugyan ennyi rossz indítása is legalább a csapatnak. Szikora kimondottan rosszul csinálja a gyors indításokat, sokszor olyan érzésem van, hogy csak úgy nagyjából előre vágja, lesz ami lesz alapon. Természetesen ez a magyar bajnokságban működhet, és még egy két nagyon lefele kilógó csapat ellen a BL-ben, de már az oroszok ellen is kevés volt. Emlékeim szerint legalább 2 labdáját halászták le, egy pedig egy méterrel magasabb volt, így Szarkának esélye se volt elkapni. A következő probléma a balszél. Tavaly Schatzl nagyon jó formában volt, talán a csapat egyik legmegbízhatóbb játékosa volt, Szarka pedig hullámzóan ugyan, de többnyire jól tudott beugrani a helyére. Idén sajnos egyik se valósul meg nagyon eddig, a tiszta helyzetekből sokat kihagynak, de sokszor be se merik vinni, ennek köszönhetően kevesebb labdát is kapnak, ami viszont azzal jár, hogy a védekezést se erőltetik rajtuk annyira. Jó lenne, ha megint formába lendülnének, mert féloldalasan nem fog működni hosszú távon a csapat. A jobbszélről legalább jönnek a gólok, tömik is őket labdával. Viszont Lukács feltűnően sokat hibázik még mindig, és ami nagyobb baj, hogy a védekezése gyenge. Tegnap 2 hetes és három ziccer jött az ő oldaláról az első félidőben, erre hosszú távon oda kell figyelni. A cseréje Faluvégi viszont szépen mutatkozott be a helyén a BL-ben, 3 helyzetből két gól, és ami fontosabb, nagyon masszív, erős védekezéssel rukkolt elő. Innen is nagy gratula neki és térjünk át a pozitív dolgokra.

Tetszetős. Kovacsics és Snelder óriási igazolások voltak (igen ezt még sokszor el fogom mondani), és nem mellesleg egyre jobban megértik egymást. Mindez igaz a Pena, Snelder kettősre. Gondolkoztam mi lehet az oka, hogy ez ennyire működik, aztán rájöttem, hogy végtelen egyszerű: a gyors gondolkodás. Snelder aki egy az egyben Löke kegyetlen gyorsan tud gondolkodni a pályán. Pillanatok alatt megtalálj a helyet a falban, vagy észreveszi, hogy hova kell mozogjon, hogy a többieknek helyet csináljon. Kovacsics pedig tudja, hogy tömheti őt labdával, mert egyébként is mágnes van a kezébe, ő pedig ehhez hozzászokott Löke mellett. Zita, Dodó és Monori is egyre jobban látja ezt, és ha ez hosszú távon megmarad, akkor ez hatalmas fegyvere lehet a Fradinak. Mellesleg Kovacsicsnak összejött a váltás, teljesen felszabadultan játszik, látszik, hogy élvezi, hogy nem a szélen kell teljesítenie. Penával pedig úgy tűnik hamar megtalálták a közös hangot. A kapuspáros egyre jobban teljesíteni, bár Szikorával kapcsolatban sokszor az az érzésem, nagyon nehezen viseli Bíró jelenlétét, mintha kimondottan ellenséges lenne vele szemben sokszor. Jó lenne, ha ez az irigység eltűnne és tudna együtt örülni a csapattárssal, és normálisan együtt dolgozni vele. Amúgy a támadások egyre pofásabbak, néha úgy érzem kezd alakulni valami emberelőnyös játék is (bár még nem sokszor látom a tudatos figurákat) és a védekezés is összeszokóban van, igaz még akadnak könnyelmű hibák, de szerintem ezek tavaszra teljesen ki lesznek javítva.

A meccs végéhez még egy WTF momentum tartozott, az pedig Elek Gabi nyilatkozata. Azt mondta valószínűleg a szakma meg a szurkolók meg fogják kövezni, de ő beszélt pár külföldi kollégával, és megfogadta a tanácsukat, hogy nem kell egy nagyobb vereségbe se belehalni, el kell engedni, szeretni kell a lányokat és együtt túl kell rajta lépni. Na már most 1.: mi a tököm az, hogy bocsánatot kér azért mert megfogadja külföldi szakemberek tanácsát? Míg ezek az itthon pokolba kívánt szakemberek minden létező eredményt elértek többek között magyar csapatokkal is, addig a hazai „szakma” olyan kilátástalan mélységekbe került, hogy konkrétan lassan már nincs egy magyar edző se, akit ki tudnánk emelni, hogy megállná a helyét nemzetközi szinten. 2.: Ehhez a teljesen alap dologhoz miért kellett külföldi szakemberek tanácsát kérni? Komolyan ennyire el vagyunk maradva? Most már nagyon ideje lenne kihúzni a fejünket a földből és belátni, hogy nem mi szartuk a spanyolviaszt.

Ami engem illet üzenem neked Gábor: egyáltalán nem haragszom, sőt ha kell, szívesen el is megyek és fordítok neked, hogy jobban tudj kommunikálni a külföldiekkel, és bátran fogadd meg a tanácsaikat, mert tanulni sosem szégyen!

(képek: lead kép saját, a többi fradi.hu)