Orosz medvepuszi

Tűkön ülve vártam már amúgy a Fradi első meccsét ebben a felállásban, mert hát legyünk őszinték: szép volt az az Eto verés az agyrohasztó augusztus végén, de az mégiscsak egy felkészülési volt, véleményem szerint az Eto talán kicsit pont bele is szart, szóval az igazi első felmérője ennek a gárdának ez a szombati volt. A kápéban már megszellőztettem, hogyha valamit szeretne idén elérni a Fradi akkor nincs mese, ezt a Rosztovot ebben a formájában verni kell, és bár nem írtam le, de stabil 4-5 gólos hátrányt vizionizáltam amúgy. Hát, ez be is jött azt hiszem, az a -1 inkább csak az oroszok lazsálásának volt köszönhető.


Hogy egy kicsit zsémbeljek ezzel az új egész EHF dizájnnal: a győriek meccsét még nem otthon néztem, úgyhogy erős stream vadászatba kezdtem, gondoltam majd valami ip hide online proxy-n nézem. Ekkor ért az első sokk: mámég az EHFTV-t is megújították, természetesen jó szar lett az is. Akkor már volt Odense-Dortmund stream, hát gondoltam akkor katt rá, ahhoz még proxy sem kell, legalább kezdésig elnézegetem Abbingh-ot - ha már úgyis őt tartom Amorim után napjaink legkomplexebb női kézilabdázójának. No ekkor jött a második sokk: regisztrálj, free persze, de azért anyád! Jó, oké, regisztrálok, katt megint, erre valami elképesztően fos felület ugrott be, oldalt elvileg a live fülnél ott kellett volna lennie a meccsnek, amit be kell emelni bazdmeg (!) a képernyőre, mint mikor a fészen képet akarsz feltölteni, mert hát ugye nem elég valamiért rákattintani..., de ami még elképesztőbb, hogy semmilyen link nem volt. Gondoltam én vagyok a balfasz, mert hát miért ne, bárhogy bármit frissítettem, kiléptem-beléptem, nem történt semmi. Körbenéztem a szurkolói fórumokon, és hát egyöntetűen megállapítottuk, hogy ez az egész új EHF design egy rakás szar! Természetesen más sem látta a meccset, hiába villogott vehemens pirosan, hogy LIVE!
Az Eto meccsén meg már semmi jel nem utalt arra, hogy streamelték-e, valószínű maradt a "saját országod csapatát nézd azon a csatornán amelyik adja" elv, ezért tényleg kurvára fontos volt regisztrációhoz kötni ezt az egészet. Köszöntünk 2020-ban bazdmeg!
Sikerült a régi eredményjelzőt is megrenoválni a közvetítésnél, ami szintén ronda, nagy és zavaró. Mindenből kérem a régit vissza!

Ennyit a kifakadásomról, térjünk vissza a Fradihoz: Kuznyecova nyitotta a meccset, egy eladott labdából lerohanva. Ezt fontos kiemelni, mert gyakorlatilag az előnyöket a Rosztov ebből termelte össze. Hazai oldalról Háfra nyitott, duplázott is, méghozzá két klasszikus Háfra góllal: az elsőnél felugorvola, bikából; a másodiknál rafináltan, pofátlanul vágta be a helyzetét. Erre rátett Klujber egy elképesztő cunderral - ami ha nem kerül be a top 5-ba akkor tényleg gyújtogatunk.
A védekezés sem volt rossz, még annak ellenére sem, hogy visszaköszönt az ami mindig is problémát okozott a Fradi hármasainál: megtartani a beállót. Behnke mellett kicsit kitűnt, hogy Szekeres mellett kicsit elment az idő - még akkor is ha ez most így túlzás, de mégis jobb hasonlat nem jut eszembe. Ettől függetlenül amúgy jó volt nézni a védekezést, tűzben égett a csapat, Bíró is egyből ráérzett. Nekem kicsit Malestein lóg ki, nem tudom, hogy még a beilleszkedésére várunk-e, de számomra eddig csalódás, nem győzött meg sem most, sem a nyáron. Ellenben Kovács Anett meglepően jó, pedig tényleg nem értettem, hogy egy sereghajtótól felhozott 25 éves játékostól mit várunk. Féltem tőle, hogy majd jól megszeppen az első orosz medvétől aki útjába áll, de nem, egy másodpercig nem jött zavarba. Ebből kifolyólag most kicsit olyan érzésem van mintha a holland kisasszony (by Schatzl) lenne a másodhegedűs jobbszélen.
Az első nagyobb hátránynál (-3) érdekes módon nem éreztem, hogy annyira kiengedett volna védekezésben a csapat, egész egyszerűen a Rosztov kapcsolt egy másik sebességre és lett agresszívabb támadásban. Aztán úgy tűnt, hogy jót tett a kezdőbe való belenyúlás (Behnke és Malestein le, Kisfaludy és Kovács be), de aztán hamar rendet tettek Szenék. Igazából semmi extra nem történt a Rosztov védekezésében, nemes egyszerűséggel alkalmazkodtak a Fradi támadóihoz: ha a hazaiak mozgékony, cselező játékosokkal próbálkoztak, akkor az oroszok kistermetű, de gyors játékosai védekeztek, ha a nagyobb Fradi játékosok jöttek fel, akkor meg jöttek a velük egy súlycsoportú védők. Igazából nem is értem, hogy a Vjahirjeva-Szen-Lagerquist-Zaadi négyes ellen miért a darabosabb mozgású Bölkkel próbálkoztunk távolról, akit gyakorlatilag lábbal levédekeztek, és talán pont ilyenkor kellett volna Misit is visszacserélni Zitára. (12-16)

A második félidőben biztosra vettem, hogy az olló szépen kinyílik és szétvágja a Fradit, ehhez képest a védekezés felkeményedett, Malestein is megérkezett a mérkőzésbe és Kovacsics is elkezdte termelni a gólokat - nem is akármilyeneket, olyan bombát eleresztett néha, hogy megkapaszkodtam a fotelban. A Makejeva-Lagerquist csere beállóban mindenképpen nekünk kedvezett (szerettem volna megnézni a súlybeli különbségeket, de hát EHF szerint Makejeva csak 6 kiló, ami irigylésre méltó, szinte visszafogyott a születési súlyára!), utóbbit jóval könnyebben fogták Szekeresék. Ettől függetlenül 2 gólnál beljebb nem sikerült kerülni az oroszokhoz. Többször volt olyan érzésem, hogy a védekezés annyi energiát emésztett fel, hogy a támadásoknál már nem sikerült úgy koncentrálni ahogy kellett volna, erre még rátett, hogy Makejeva támadásban szépen visszajött és vissza is állt az élet rendje. Hogy hogyan lett aztán -1 nem tudom, addigra már elfáradtam, de az utolsó 25. gól egy Kovács Anett lerohanás volt. (25-26)

Nem tudom, hogy összességében milyen szájízem legyen ettől a meccstől. Most mondhatnánk azt, hogy szezon eleje és társai, de hát ezt minden évben eljátsszuk, minden évben jönnek a nagy remények, hogy aztán széttárt karokkal álljunk, hogy most mégis mi történt már megint, miért torpant meg a csapat a szezon közepén? Ebből kifolyólag továbbra is tartom azt, hogy a három németnél lehetett volna jobb igazolásokat szerezni, egyedül Behnke volt úgy-ahogy értékelhető - bár feltételezem nem azért van 3 beálló, hogy támadni egyik se tudjon; nem tudom hova tenni Bölköt, aki mintha egyértelműen így ki nem mondva ugyan nem, de mégiscsak mintha Háfra cseréje lenne - amit igazából meg is értek, mert puffogtat-durrogtat, de célba ritkán lő; nem lépett előrébb idáig a védekezés leggyengébb pontja: az ellenfél beállósainak megtartása.
A balátlövőktől is összesen 4 gól érkezett a 11 lövésből, ez 36%, iszonyat kevés.

Viszont pozitívum, hogy most sikerült végre egy hosszú sorral nekivágni a szezonnak (bár Stolléval nem tudjuk mi lesz), irányítók jó állapotban vannak, Bíró sem döcög úgy ahogy tavaly, és mintha a szélsőknek is több labda menne. A fent említett dolgokon kéne javítani és egy jó meccseléssel idén lehetne mit kezdeni.

Próbáltam statokat nézni ha már vannak, de hát ha már minden fostaliga azon a honlapon, miért pont az lenne már jó, ugye. Elvileg az egész mérkőzésen egy lerohanási kísérlet volt az is Kalinyinától (!), amit nem tudom hogy csinált, mindegyis, hisz sikertelen lett (azt meg már tényleg csak így zárójelben jegyezném meg: a mérkőzés nyitó és záró gólja is lerohanásból született), szóval ne higgyünk annak a hivatalos statisztikának...

Szombaton jön a Vipers. Háttő, huh... jobban tartok attól a meccstől mint ettől, mert Løkét tényleg nem tudom, hogy hogyan sikerül(ne) majd megtartani, ráadásul ugye ott van már Mørk is, és hát futkosni is fogunk rendesen. Ezeket összegezve jelen pillanatban a pontszerzés is óriási bravúr lenne idegenben.

Képek: EHF; fradi.hu