Ha már Dánia, akkor Koppenhága

Jól rémlett, hogy írtam én már sportturistás posztot a mindig drága, viszont fotókról ragyogónak látszó Koppenhágáról, ráadásul pont szögedi utazni vágyóknak, és meg is találtam. Ebből következik, hogy az elmúlt öt évben játszott már a Szeged a dán fővárosban, csak akkor pont a mesterségesen puffra duzzasztott, majd gyorsan ki is végzett, Mikkel Hansennel támadó AG Köbenhavn volt a csoportban, akiktől ölég csúnya pofont kapott a Pick Szeged az északi fertályon. Na, most nem lesz ilyen, ebben biztos vagyok. 

Meccs

Majd a szögedi kollégák megéneklik bővebben, én magam pedig a KP-ban foglalkozom ezzel érintőlegesen, de annyit előrebocsátanék mégis, hogy most egyértelműen nyerni mennek Dániába a kékek. Ez nem lehet kérdés sem, a Kolding annyira súlytalannak tűnik az eddigi fordulók alapján, hogy hatalmas blama lenne a Kielcét verő, Barcát szorongató Pick Szegedtől még a pontvesztés is ugye. Ez a Kolding nem az a Kolding amelyiktől bármelyik értelmes csapatnak félnivalója lenne. De tényleg. Igropulo pedig most már hivatalosan is a sportág legnagyobb örök ígérete. Kár érte. 

Időjárás

Eléggé észak, szóval én biztosan fáznék, a majdnem mindig megbízható norvég időjárásos oldal napsütéses tíz fokot jósol a kiutazóknak. Már ha vannak. Hogy hó van-e, azt nem írja, de bármi elképzelhető Dániában. Észak ugyan, de mivel azon belül délibb és ráadásul tengerpart, ezért nincsenek súlyos mínuszok általában.

Város

Mivel Koppenhága vonzó célpont számomra, Kolding viszont annyira nem, és amúgy is ott játszák a meccseiket, ebből adódik, hogy inkább a fővárost fedeztem fel virtuálisan a potenciális sportturistáknak, Koldingot annyira nem. Elsőre nagyon pofásnak tűnnek a gyönyörű, tipikus északi tengeri kikötővárosokra oly jellemző, színes, négy-öt emeletes házak, tetszenek nagyon, alig várom, hogy az ilyeneket Gdanskban közelebbről is megcsodálhassam. De vissza a dánokhoz, a saját nyelvükön Köbenhavnként ismert főváros rengeteg felmérés szerint a világ élvonalába tartozik életszínvonal és környezetbarát hozzáállásával. Ezt nem nehéz elképzelnünk, maradjunk annyiban. A bő félmilliós település az ország tekintetében eléggé délre van pozícionálva, több szigeten fekszik, és a 40 km-es Øresund híd köti össze a svéd Malmö városával, amellyel állítólag egyre inkább egységes várostérséget alkotnak. A mi szempontunkból ez mindenképpen szerencsés, mert két város repterére is esélyünk van megérkezni, talán így az átlagosnál olcsóbb áron, de ezt majd a megközelítése menüpont alatt nézzük meg. 

A környezetbarát dán lakosságnak rengeteg park és zöldterület áll rendelkezésére, meg 350 km-nyi bicikliút-hálózat, ezt pedig meg is hálálják azzal, hogy 35%-ban cangával járkálnak. Van kastélypark, botanikus kert, állatkert, angolpark, a legnagyobb zöldterület konkrétan 58 hektáros és a Fælledparken névre hallgat. Zöldjük tehát bőven van.

A várost 1000 körül alapította II. Knut, mely jó kétszáz éven át inkább csak halászfaluként szolgálta a népet, de remek stratégiai fekvése és pöpec kikötője miatt rohamos léptékben fejlődött, 1254-ben pedig már városként említették meg. 1443-tól főváros lett, királyt koronázott, Egyetemet alapított, aztán reformáció, de ide köthető a világ legrégebbi vidámparkjának 1583-as megnyitása is, a Bakken névre hallgató cucc napjainkban is működik és van még egy ilyen park, a Tivoli. Szórakozni tehát láthatóan szívesen járnak. A város hippinegyedét emelném még ki külön, mert egyedülálló, hogy ilyen van: a Fristaden Christiania városrész egy autonóm területe a dán fővárosnak, tulajdonképpen egy kommuna saját törvényekkel, egyedi státusszal. Állítólag 2004-ig simán elnézték a kannabisz termesztését és fogyasztást a hatóságok, uganakkor a városrész saját etikai szabályai tiltják a keményebb drogokat. A Wikipédiáról egy nagyon találó mondatot kiemelnék mindenképp, mert talán ez adhatja legjobban vissza az ottani életérzést, ez alapján én erre nagyon kíváncsi lennék.

"Sok dán úgy tekinti Chistianiát, mint egy sikeres társadalmi kísérletet, noha a terület jogi státusza állandó viták tárgya. Egyes kormányok megpróbálták felszámolni a közösséget, de eddig minden erőfeszítés kudarcba fulladt, mert a közvélemény támogatja fennmaradását."

A történelem megedzette Koppenhágát, volt itt bubópestis, tűzvész, fekvésének köszönhetően sok támadás érte, csak hogy a nagyobbakat említsem mindegyik világháborút is megsínylette, arculata újjáépítése közben is változott tehát állandó jelleggel. Szépsége a részletekben rejlik szerintem, bár csak képekről csodáltam eddig, de imádom például a kis hableány szobrát a tengerparti köveken, vagy a biciklis kisfiút, vagy az időjárást jelző ötletes kompozíciót, amely bicikliző lánnyal jó időt, esernyős hölggyel pedig rossz időt jelez a főtéren ezt leső dánoknak. Ilyesmik jellemzik ezt a várost, komolyan kedvet kaptam egy dániai látogatáshoz attól függetlenül, hogy sosem kedveltem különösebben a skandinávokat. Ez pedig itt lenn a már említett Øresund híd alagútba végződő része. Jó, mi?

Kolding

A csapat székhelye pedig egy veszprémnyi kisváros, szintén kikötő persze, de aki volt már ott, az azt mondja, hogy tulajdonképpen lufasz sincsen. Ezt mondjuk fenntartásokkal kell kezeljem, hiszen ha tengerpartjuk van, már ők nyertek, és én Veszprémet is szeretem. Szegedhez és Koppenhágához képest természetesen kicsike, van egy vár, a Koldingshus és hajógyártás, aztán ennyike. 

Megközelítés

Wizzair kb. 65.000 HUF-t kirepít Malmöbe pénteken, vasárnap pedig vissza, ha valakit komolyabban érdekel, én kicsit sokallom ugyan, de azt is meg kell adni, hogy ugyanez a jegy időben gondolkodván biztosan jóval barátságosabb áron lehetett volna. Malmö még negyven km ugye, plusz van egy díjköteles híd útközben, ráadásul ha Koppenhágából Koldinging még menni kéne (nem kell), az újabb két és fél órányira és néhány szigetnyire volna ugye. Kocsival vagy busszal én neki nem állnék ennek a túrának, az a kétszer 1500 km, amit egy ilyen túra jelent, bőven elég volt Párizsra nekem. Ettől függetlenül nem annyira kényesek nekiveselkedhetnek, őszintén tudok drukkolni az ilyesminek. 

Szállás, kaja

Maradjunk annyiban, hogy nem sok emészthető áron elérhető szállást találtam, persze ez Skandinávia, itt még erőteljesebben kell levetkőzni azt a hülye szokást, hogy mindent forintra váltunk át, mert ez az egész egyszerűen más kávéház. Talán úgy a legjobb, ha Szenyó matekja szerint éljük meg a skandináviai tartózkodást, és egy eurót kétszáz forintban váltunk át. Ugye, hogy úgy már nem is olyan drága 107 euró a két éjszakára? Na szóval, ez biztos nem csöves túra, ennek megfelelő árakkal találkozunk mind az Airbnb-n, mind a booking.com-on is, maradjunk annyiban. Amivel költséget faraghat az erre vágyó delikvens, az mondjuk a couchsurfing, amihez viszont szükség van némi bátorságra és nyitottságra. 

Kajáról sok dolgot nem tudok elmondani, mert még nem voltam soha, állítólag halat kell enni, azt meg amúgy is rühellem, úgyhogy erre nem is pazarolnék több karaktert, ha nem baj. Az biztos, hogy ez is 200 ft-os eurón számolva tűnik csak elfogadhatónak. 

Belépő, aréna

Trefor arena, Brøndby vagy Koldinghallen, ahogy jobban tetszik. A lényeg úgyis az, hogy ez egy multifunkciós csarnoknak álcázott kisvárosi tornaterem, bár ötezres, és van lehetőség + 2000-es bővítésre, de csudálkoznék, ha ilyen szezonkezdet után erre szükség lenne. A dánok pedig szerencsére nem lengyelek, hogy szurkolás szempontjából ez a létszám bármennyire is ijesztő legyen. Csattognak és tapsolnak, ahogy a németek, ez viszont nem befolyásolhat egy rendes szegedit fejben. A jegy ára 30-130 DKK-ig bármi lehet, az igényeknek megfelelően.

Fotók innen: lead, , Igropulo, kis hableány, aréna.