Csak okosan!

Zágráb elég közel van, így hagyományosan nagy és piros tömeg szokott leindulni meccsre, viszont jobb szem előtt tartani, hogy van az a sporttörvényük, ami alapján jellemzően igyekeznek előállítani, majd jól megbírságolni néhány részeget. Tudom én, hogy nehéz kibírni egy ilyen jellegű kiruccanáson, de remek lenne végre szem előtt tartani azt az apróságot, hogy Horvátországban egy dolog érvényes: a horvát törvények. Az pedig kimondja, hogy egyrészt sporteseményre érkezve felvezetéssel kell megérkezni a helyszínre, másrészt elvileg tilos elcsámborogni, és összekötni mindezt városnézéssel, harmadrészt pedig meg van adva keményen, ezrelékben, hogy mennyi piát néz el a hatóság a delikvenseknek. Elég keveset, ha jól emlékszem. 

Ha már csak az egyik szabályt is megszeged - ami nem olyan nehéz, lássuk be, hiszen faszság a fele és hőzöngő foci-ultrákra van kihegyezve, nem ránk -, kihasználják az alkalmat, és keresnek némi lóvét vele. Szóval felhívnám a figyelmet, hogy egyáltalán nem érdemes emberkedni a buszok elé küldött rohamrendőrökkel, mert biztos, hogy nem ő fog rábaszni végül ugye. Már ha egyáltalán le lehet menni biztonságban meccsre. 

A jelenlegi aktuálpolitika nagyban befolyásolja a leindulási kedvet, és bár szeretek a horvátokhoz menni meccsre, biztos nem fogok akkor, ha csak egy hangyabigyulányit is kétséges az, hogy rendesen és vállalható időben visszaérünk-e. Nem vagyok hajlandó 5 órát várni a határon, na, semelyik irányba sem, maradjunk annyiban. Zágráb amúgy egy seggel teljesíthető túra lenne, ha nagyon szigorú akarnék lenni, azt mondanám Kokonak: maximum egy rájúgytás van benne, az is kb. ott, ahol ő beszáll. De nem vagyok szigorú. Mindenesetre 286 km nem a világ vége, pont annyi, mint Szeged, ott lehet lenni néhány szempillantás alatt, ha nincs fennakadás.

Ez itt a kulcskérdés. 

A klub próbál érdeklődni a konzulátuson, hogy mi várható, de igazából ez egy olyan helyzet, ahol adódhat bármi és annak az ellentéte is szombaton, teljesen mindegy, hogy hétfőn mit mondanak erre. Órákon belül változhat gyökeresen a helyzet, szóval nem nagyon lehet felkészülni semmire. Dilemma van keddig. Zágráb amúgy faintos város, mióta megtaláltuk a felvonót az óvároshoz, azóta tetszik. Van jó kaja és sör, emlékeim szerint nem is volt horror, főleg nem a tengerparthoz képest, szóval ha nincs határzár, érdemes kicsit korábban lemenni, és körbecaplatni a várban.

Azt hiszem indul busz is, ha minden igaz, de négyen be egy kocsiba és le lehet zúzni 3 és fél óra alatt. Az más kérdés, hogy elég későn van a meccs, szóval nem kell számolni 3-nál korábbi hazaérkezéssel, maradjunk annyiban.