sporTurista - Székfoglaló

Két kiemelkedően csodálatos elfoglaltság létezik számomra széles e világon, az egyik a sport, a másik az utazás. A kettőt összekötni pedig egyenesen az überelhetetlen mennyország, nekem legalábbis mindenképpen. Pontosan ezt tervezzük létrehozni itt, a sportturista blogon, melynek elsődleges feladata az lészen a jövőben, hogy olyan posztokat jelentessen meg, amelyek hozzánk hasonló, világjáró sportbolond kollégák meglátásait tükrözik egy-egy városról/régióról/országról, azoknak lakóiról, meccseiről, és népszerű sportjairól. A lényeg itt nem a híres csapatokon, és azok stadionjain lesz - arra már van blog: a stadionturista, amire nyilván fogunk is hivatkozni még dögivel - hanem az idegen környezeten. A városon, vagy régión, annak polgárain, az ő sporttal kapcsolatos szokásain. Azok faszságán vagy éppen helytállóságán, viccességén, vagy komolyságán, de mindenképpen az emberi dolgokon. Ha jól gondolom, ezáltal később nagyon szép keresztmetszetet fogunk kapni a világ sportot kedvelő szegmensének sporttal kapcsolatos kultúrájáról.


Fő szabály, hogy nincs szabály. Egy dologhoz szeretnénk csak következetesen tartani magunkat, ahhoz, hogy kizárólag olyan helyszíneket/eseményeket énekeljünk meg, ahol/amelyen a szerző tényleg járt, esetleg még élt is rövidebb-hosszabb ideig. Itt nem wikipédiás oldalak fordítása lesz olvasható, hanem személyes benyomások, élmények, tapasztalatok valami ismeretlenről, valami másról, elhajolva persze az aktív testmozgás, de legalábbis annak szemmel való követése felé. Ugyanakkor elutasítunk minden rendszerességet követelő hangot, mert mi azt nem tudhatjuk.

Hogy mik lesznek majd itt? Lássuk! Tudjuk például, hogy Kubában mi az egyik legnépszerűbb szabadidős tevékenység? Hogy annak ellenére (vagy éppen azért), hogy bő egy évtizede lenyúltuk az egész kéziválogatottjukat, mára már fingjuk nincs, mi az a kézilabda, és hogy ki az a Carlos Reinaldo Pérez? Hogy a portugálok nem tudják megkülönböztetni az olasz zászlót a magyartól? Hogy mekkora csoda, hogy nem texasiak nyerik az összes lövős sportág versenyét a világon? Hogy egy NHL meccs hány százalékát használják fel a helyi gazdaság, vállalkozások érdekében? Hogy részegen ki visz majd haza? Na, szóval ilyen, és ehhez hasonló rácsodálkozásokat várunk/generálunk/tárgyalunk ki a jövőben, remélhetőleg mindenki legnagyobb örömére. Ha van mondanivalód, természetesen téged is várunk sok szeretettel! Ha nincs, akkor is. 

Ölelnek barátaid, a sportturisták.