Az oroszrulett - dKP1

"Ez itt a Hatosfal dKP, azaz Damen Kraft Platzierung, ami ugye lényegében egy girlPower Ranking, és mi annak is hívhatjuk. A lista alapvetően a csapatok pillanatnyi formáját hivatott bemutatni, szerkesztésének hagyományos módja pedig, hogy a blog belső levelezőlistáján felsorakoztatott erősen szubjektív vélemények alapján az aktuális posztíró úgy állítja össze, ahogy azt gondolja. Vagy kidobja egy sheet formájában, és megszavaztatja a szakírótársakkal, ehhez teszi hozzá a szubjektív gondolatait. Vagy a végén még kiderül, hogy a dKP-ben a d a demokratikusság?"

A női BL, meg úgy a női kézilabda terén mindig kicsit nehezebb az erősorrend, illetve az ebből kikövetkeztethető jóslások rendszerének felállítása. A másik sportág képviselői mintegy húsz évvel korábban kezdték az előjelek nélküli összeomlások és vaskos meglepetéseredmények rendszerét, jobban függenek a hold állásától vagy akármitől. Éppen ezért logikus minden kompetens bloggertárs véleményét összegereblyézni, majd az átlagból kihozni a BöszmeNagy Igazság Csudálatos Esszenciáját. Így tettünk.

Rosztov-Fradi tavaly
Egyikünk haragszik a (Rosztovot tavalyról ismerő) Fradira a pocsék idénykezdet okán, másikunk áldja a fontosság bemérését és a hibátlan időzítést, mert Szkopjéban bárkinek becsületére válik így odatenni magát. Megint másikunknak nagyon tetszett az erőt demonstráló Sävehof (a tavalyi év felfedezettje, Julia Eriksson góljai nélkül), és így még lát mégtovább fejlődésre is lehetőségeket, vagy éppen feldühíti, hogy a Rosztovnál csak a névsor lett hosszabb vagy veretesebb, de koncepció nélkül még F4-et sem jósol. Mindenki tudhat részigazságokat, ezekből áll össze ez a fontos poszt.

Szóval öt, a női kézi eseményeiről véleményét vállaló bloggerünk fogta magát, megcsinálta a maga KP-ját, 1-től 16-ig, holtverseny nélkül kiosztotta a helyezéseit, kiátlagoltuk, ahol kell, ennél mélyebbre megyünk. Így áll elő erősorrendünk. A KP-nk 10 elemű lesz, a sorrend sorszámán kívül a csapat neve után pedig az átlagos helyezését is ismertetem, egyszerűen xsak mert beszédesek a számok. Illetve ma kivételesen nem is 10, hanem 16: mindenkit megemlítünk, sokakat talán nevesített formában utoljára.

IV. kategória: kicsit a múltból élők és reménykedők.
Mármint hogy most töltelék, azaz a létszámot produkálók. Pedig van itt 6 vagy 14 és 16 éve még BL-győztes csapat is, de csak haladjunk sorjában. Utolsó lett nálunk a Glassverket[15.8], de szerintünk ők sem büszkék a bemutatkozó félidő 4 darab lőtt góljára. Pedig az elején még vezettek is a THC ellen, höhö, Egy kivételével mindenkinél épp eggyel előzte őket a Ljubljana [15.2], akikről épp elég, hogy láttak már szebb időket. Hasonló kvalitású játékosokat tömörít a holtversenyes Asztrahanyocska[12.8] és Lipcse [12.8], utóbbi picit kisebb szórással. És itt jön az első szomorú beismerés: Larvik[12.6]. Semmi fantáziát nem látunk bennük, sajnáljuk. Az A kategóriás norvégok rég máshol játszanak, a jobb oldalukon Kurtovicék még érdemesek jobb sorsra, de csak azért maradtak meccsben sokáig, mert a dán kapusuk hozott egy jó félidőt. Úgy kaptak ki a svéd fruskáktól a végén végül fájdalmasan és tehetetlenül simán, hogy a svéd kapusok 12%(!)-ot bírtak hozni. A Larvik a második félidőben nyolcszor(!!) lőtt kapura, de még ebből is három hetes volt. És az említett két valahai BL-győztesből legalább egyet nézhetünk a CD ágon tovább. El nem merem képzelni, hány gólos mínusszal zárnak a C csoportból jövő 3 csapat elleni 6 meccsen. Most mondanám, hogy Nora Mörk volt ennek a Larviknak a méregfoga, de igazából inkább az utolsó foga. Hasonló sorsra jutott edzőnője nélkül a sérülésektől is tizedelt Mutyi[11.8]. Helyezésük azt jelentené, hogy bármely csoportban még épp lenne továbbjutási esélyük, kivéve a C-t. Nos, abban vannak, ugye.

III. kategória: van benne fantázia.
Az ilyen "új szín" jellegő társulás természetesen kell a BL-nek, a szűk elitbe is mindig be kell férni egy-egy alakulatnak.Szóval ebbe a blokkba egyetlen csapat került.
10. Metz [9.8]. A biztos pontok egyike az utolsó és az első kettő személyén túl, egyetlen kolléga akadt, aki nem a 10. helyre sorolta őket. A dolog szépséghibája és szépsége egyszerre, hogy valószínűleg bármelyik top francia vagy top orosz vagy top magyar csapatra kicserélhető, ahol top alatt kábé az első olyat értem, aki nem a BL-főtáblára lett hivatalos. A Metz semmi különöset nem csinált, egyszerűen meccsben maradt a Moracsában Adzsics befiatalított Budujával.

II. ketegória: iszonyatos szórással ítéltük meg őket szuverén listáinkon, az ők egymás elleni meccseitől lesz jó az idei női BL.
Ide hét csapatot lehetett jól elkülöníteni. Közös jellemzőjük, hogy mindegyikük mindenkitől 3-9. helyezéseket kapott egyetlen apró kivétellel, mert az Esbjerg kapott egy tízes sorszámot, nabumm. Szóval haladjunk sorban:
9. THC[7.8]. Minden poszton megvannak, Planétástul-Aguilarostul. Vitán fölül ez az az év, amikor villanthatnak, ilyen sima csoport és ág nem jön ki nekik mostanában újra. A kicsi norvégok nem akartak nekik gólt lőni, cserébe a németek szépen játszattak mindenkit a keretből az edzőmeccsé silányodó 60 percben, 10 gólszerzője senki másnak nincs. Figyelni kell rájuk, Metzbe látogatnak, egész jó kis meccs is kerekedhet belőle.
8. Esbjerg[7.2]. Őket senki sem taksálta ugyanoda: azaz még tanulni kell őket a BL-ben. Van der Heijden hintett 11-et, lesz még a hollanddal gondja másnak is, nemcsak a Ljubljanának. Épp a másik 11 gólos, Ekenman-Fernis svéd csapatához látogatnak, kiderül, hogy Alm most jó oldalon van-e, Roberts meg Dánia után megint otthon játszik. Őt és ezt a meccset valószínűleg még érdemes is lesz nézni.
Jamina roberts7. Sävehof[6.6]. Nem, nem csak a Larvik-verés. Évek óta építkeznek, és meg sem bírom számolni, hány BL-csapatban van svéd hölgy, atombrutál, valamit jól tudnak ezzel a kinevelős-felhozós rendszerrel. Személy szerint az gondolom, nagyon megérdemelték végre sok év után azt a norvégiai sikert. A kutyaütők kipofozása eddig is ment, egy jó név skalpja most igazán először. És naivitás kijött eredményre gondolni. Julia Eriksson takarékon volt, 12%-os kapusteljesítményük mellett - rövidgatyós Idéhn jól jött volna, ha még ott lenne - verték a Larvikot. Megítélésük egyelőre pontosíthatatlan, dobogós helytől nyolcon kívüliig kaptak mindenfélét.
6. Rosztov Don[6.2]. Komoly csalódás, nekem komolyabb, mint a Larvik vagy a Vardar. Rodrigues-Barbosa-Dembelé-Vjahirjeva igazolások mellé a 21 lőtt gól még a jól szervezettek ellen is kevés, főleg ha sokat támadtak heten is. De el nem tudjuk képzelni azt a szétesést, hogy ne legyen meg a CD-ág minimum harmadik helye. Fognak még javulni is. Meg, gondolom, alá is írnák az addig bukdácsolást, ha a tavalyi évvel ellentétben épp a negyeddöntőt, az év egyetlen igazán fontos meccspárját nem buknák el idén. Az ETO látogat majd most az Azovi-tenger partjára. Egyértelműen a hét meccse.
5. Vardar[5.2]. Előzetes tippjeinkhez legtöbbet zuhanók, bár van, akinél még mindig dobogósok. a héten sokat erősödtek: kirúgták Kasztratovicsot. Reméljük, Tiseljt nem viszik, végre éledezik a cívisvárosi fellegvár. Penezic vérprofi, Lacrabére bármire képes. Még arra is, hogy sípszóra földhöz várgja és elkezdje vezetni a bogyót. Ja, és a meccs végén elmaradt egy időntúli Fradi-szabad a kilencesről viszonylag középről, minekutána Althaus megkülönböztető nélkül még játékidő alatt besétált elvégezni a kidobást. Csak a nagy reklamálás közepette a sporik már belezavarodtak a történésekbe. Az ottani káosz még az idei Vardar. Akit azért négybe várunk, ha csak a névsorból indulunk ki.
4. Buducsnoszt[4.8]. Ők kaptak rosszabb helyet is a Vardar legrosszabbra taksáltjánál, de az átlaguk jobb lett. A kötelezőt a foghíjas kerettel is hozták, biztos lassan a többi sztár is megjön a nyaralásból. Bár egyelőre még nem kellenek, A már megint sportszerűtlen, de most csak kétpercre büntetett Rajcsevics csapata Drammenbe látogat.
3. Fradi[4.6]. Kitették az asztalra, olyan meccset toltak, amelyik bárki elismerését ki kell vívja. A csúcsugrás úgy is meglett, hogy én még csak mértékkel mertem őket éppen nyolcba tenni: egyszerűen fos ez a szezonkezdet. Vagy böszmejó az időzítés. És így is - ha minimális különbséggel is - de bezsebelték a dobogó legalsó fokát. Bánjuk? Dehogy! Csak így tovább, következőre tessék Dabason megvendégszeretni az Asztrahányt. Kovacsics bemutatkozott, EHF be is csillagozta, bár abba picit belekavarodtak ki a Fradiban a playmaker. Már ha egy van és nem mind az. Amíg ilyen jól megy nekik, nem lesz gond.

I. ketegória: Az elvitathatatlanok.
2. CSM[2]. Igen, mindenkinél másodikak. Igazából semmi különös, mindenki a helyén, a gépezet működik, Vestergaard-ral is. És a kulcsjátékosaik intelligenciájával. Ha a Rosztov bohócjelmezben és hokiütővel játszott volna, akkor is ugyanekezet a gólokat verik be, igen, például Grubisic rögtön kettőt. Ungureanu meg csak simán olyan jól védett, hogy relatíve korán eldöntötte a meccset. Mutyihoz látogatnak, nem nagyon lehet gond. Aztán a dKP- és csoportrivális következik, az majd jó lesz.
1. ETO[1]. Igen, mindenkinél elsők lettek. Ennyire jók és készek? Nem, de iszonyatosan meggyőzőek, valószínűleg nem sokan lesznek meccsben velük, mondjuk a CSM-en kívül. Persze, nem kell nagy mellénnyel sem menni Rosztovba. Lehet gyakorolni a két beálló elleni védekezést, Grimsbönek meg az egészpályásokat.És ez most valószínűleg vihető pontokért megy, szóval fontos.

Összességében most hétvégén jó meccsek lesznek, a Fraditól örömjátékot várunk, ha meg tudják ísmételni a múlt heti dolgokat. Sőt, az ETO részéről is ezt várjuk, de azért azzal a Rosztovval vigyázni kell, Lundénak meg jól belőni mindent. Igen, a szélről is. Sok izgulnivalónk nincs, inkább csak élvezni ez utóbbi, remélhetőleg magas színvonalú meccset, ha az erőviszonyokat jól látjuk. És ha jól látjuk, akkor tényleg óriási az a szakadék listánk 11. és 9. helyezettje között. Messzire mutatna azon érvelgetni, ven-e ennyi éljátékos és élcsapat a női kézilabdában, mindenesetre a tavalyi mondjuk Lublin helyén szereplő Glassverket sem győzött meg minket, hogy tényleg kell 16 csapat. Szívből kívánjuk, hogy cáfoljanak ránk.

10.21. 20:30 Vardar-Lipcse[1]
10.22.15:00 Rosztov-ETO[2]
10.22 16:30 Krim-Larvik[x2]
10.22 18:30 Glassverket-Budu[2]
10.22 18:30 Metz-THC[x2]
10.22 18:30 Mutyi-CSM[2]
10.23 15:00 FTC-Asztrahány[1]
10.23 15:00 Sävehof-Esbjerg[1x2]

Képek: gyorietokc.hu, Viktor Ljungström, fradi.hu